Kodi Fix Guide

Dalam Guide ini admin akan cuba untuk update masalah-masalah yang sering berlaku semasa menonton kodi. Sekiranya ada masalah yang ingin diselesaikan sila tinggalkan komen @ soalan dan kami akan cuba membantu anda

1. Tiada Video dalam Kodi hanya Suara sahaja @ Video tersekat-sekat (scrambling)


  • Pergi ke System >> Setting dan ke menu Video 
  • Tukar settings level ke Advanced /Expert
  • Pergi ke menu Acceleration dan disable Hardware Acceleration (Cuba Lihat samada berjaya atau tak)
  • Sekiranya masih belum selesai - Pergi ke Render Method - Tukar ke Software

2. Membesarkan video atau gambar 


  • Klik di bahagian Video seperti anak panah diatas
  • Tukar video mode ke Stretch ataupun Zoom

3. Suara dan video tak sama (Lip Sync Issue)


  • Perkara pertama yang perlu dipastikan adalah anda memilih subtitle yang bersesuaian. pastikan kualiti video dan tajuk movie adalah sama terlebih dahulu.
  • Sekiranya masih juga tidak berhasil pergi ke menu subtitle diatas dan pilih Subtitle Offset
  • Adjust subtitle anda sama da kedepan atau kebelakang bergantung pada masalah yang dihadapi

4. Suara di Kodi perlahan walaupun volume TV sudah max


  • Tekan menu sound seperti gambar diatas.
 
  • Naikkan sedikit Volume amplification sehingga dirasakan sesuai.

5. Tiada Suara di Kodi (Mute)



  • Sekiranya anda melihat gambar dengan icon diatas menandakan kodi sudah di mute, hanya perlu tekan keyboard F8 atau volume + (long press)

6. Notification Swipe Down (Untuk yang baru install Kodi)



  • Ini merupakan notification sekiranya anda baru menginstall kodi. untuk membuang notifikasi ini hanya perlu tekan ok dengan menggunakan mouse (untuk box user)

7. Movie Hilang Selepas dilihat



  • Sekiranya movie atau tv series tidak dapat lagi dilihat selepas habis menonton, pastikan anda un tick menu diatas. 


8.  YouTube : Daily Limit Exceeded / Quota Exceeded 


  • Masalah terjadi disebabkan quota youtube yang telah di had kan untuk setiap user. untuk mengatasi masalah ini adalah dengan membuat api key anda sendiri. Rujuk Sini.

17 ulasan:

  1. Hi boss kalau saya pakai hypp tv mcm mn nak tutup notifikasi swipe down?

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum.. Mcm mana nk set subtitle malay?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh check sini - ade tunjuk step dia https://www.youtube.com/watch?v=LlLYDJ103I4

      Padam
    2. Dah tutup tuan...youtube tu

      Padam
  3. saya baru delete Kodi 16 dan seterusnya nak download kodi 17, tetapi blocked dengan message "there was a problem parsing the package" dan google store tidak berfungsi

    BalasPadam
    Balasan
    1. download guna pc atau tukar ke desktop mode.. parsing problem selalu sebab download tak complete atau ade interuption (biasa terjadi kalau guna phone / box)

      Padam
  4. google play store dlm STB tidak berfungsi....bagaimana untuk activate?

    BalasPadam
  5. Video yg perlu pairing dgn openload,selepas paired simbol play n loading kuar,beberapa saat pastu video xkuar2 juga.sblm ni ok je.ade cara2 nk set atau ape ttg openload?tq bos��

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena gi openload.com/pair lepas dah setel captcha baru dy kuar

      Padam
  6. Terima kasih tuan untuk segala effort tuan. Minta maaf saya bertanya sejak version androidrepublica version 2 nie..kenapa tak boleh install dia kuar " invalid zip url". terima kasih atas bantuan.

    BalasPadam
  7. salam boss....saya ke exodus,bila ke tarikh movie untuk filie2 pada tahun itu,tak ada filem yg keluar....bila search ada....ada tips tak,atau kodi saya bermasalah...minta pencerahan.

    BalasPadam
  8. salam tuan.kodi sy jd mute.hold + pn x jd.mcm mne nk setel ni? huhu

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum Tuan,
    Subtitle dah download, tapi xde display pun

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.