Kodi Build - Mystream V1.4 (Malaysia Build)


Kodi ni memang menarik. Tak jemu-jemu menggunakannya, Ade je benda baru yang nak di explore setiap hari. Ok, sebelum ni ade share mengenai cara-cara menukar skin dan juga background. Haa. Kali ni kita cuba pula custom build. Konsep dia sama je macam kita menukar skin, tapi dengan build ni, Kodi anda di custom mod kan dengan skin + background + addon tambahan. Sangat menarik sekiranya anda berminat untuk menukar dan bermain dengan customization Kodi.

Mystream v1.4 merupakan build yang di custom mod kan untuk pengguna kodi Malaysia. Boleh dikatakan hampir kesemua addon buatan malaysia telah dimasukkan kedalam build ini. Anda tidak perlu pening memikirkan cara mencari addon Malaysia lagi kerana dengan custom build ini, kesemua addon akan di auto update.

Mystream v1.4 ni merupakan version yang terakhir untuk Kodi v16 a.k.a Jarvis kerana developer addon ini sedang menumpukan perhatian kepada custom mode di Kodi v17 @Krypton.
  • Kodi Version : Kodi 16.1 Jarvis
  • Size: 126 MB
  • Recommended Device : Windows , Mac OS, Android Device (ram>2GB). Tidak digalakkan untuk pengguna Hypp TV Box Putih (Boleh cuba lite version).
  • Gunakan Lite version untuk device yang mempunyai RAM < 1Gb....
Antara addon yang di auto install didalam build Mystream v1.4

Malaysia Live TV - Super Adrian, Kodim
Malay Movie - Malay Movie Online, CiterKiter
Movie / TV Shows Eng - Exodus, Specto, Phoenix
Kuliah - Zon Kuliah Agama
Sports - Super Adrian, Phoenix
Animasi - MyAnimasi,Phoenix
Skin - Aeon Neox Silvo.


walaupun penggunaan build ini amat menarik, tetapi ia memerlukan penggunaan resource RAM dan juga space yang besar. sekiranya anda mempunyai device yang mempunyai spec yang agak rendah, kemungkinan boleh menyebabkan device atau Kodi kurang responsive.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bagaimana memasukkan Mystream v1.4 Build

Sekiranya system Kodi anda sudah dimasukkan ares project repo;

Buka menu Program dan pilih Ares Wizard. Di bahagian browse builds, pilih all builds dan scroll kebawah sehingga anda jumpa Mystream Build (90/271)


Sekiranya tidak memiliki repo Ares Project ataupun ingin menggunakan Mystream Build Lite version ikuti langkah dibawah;


Download Mystream v1.4 Build : Link 1  Link 2

Langkah 1: Download Mystream Build diatas

Langkah 2: Buka aplikasi "Kodi". Pergi "System" >> "Setting" >> "Add-ons"

Langkah 3: Pilih "Install From Zip Files" dan pergi ke lokasi dimana file di download.

Langkah 4: Klik dan install "plugin.program.mystreambuildwizard.zip".

Langkah 5: Sila tunggu sehingga keluar notifikasi. Kemudian pergi ke Program

Langkah 6: Cari dan klik pada Mystream Build wizard untuk mula mendownload dan extracting


Langkah 7: Selepas selesai proses diatas, pop up complete akan muncul. tekan OK


Langkah 8: Kodi akan reboot / force close. Masuk semula dan Mystream v1.4 sudah diinstall.

 Malaysia TV Section - Movie

Sport Section

Zon Kuliah Section

Live TV Section 

Ada lebih kurang 5 channel astro di dalam section live TV 

Enjoy!

Update 26/12/16 : Untuk sesiapa yang ingin kembali kepada skin asal, sila pergi ke "Setting" dan klik pada menu "Appearance", pilih "Skin" dan klik pada "Confluence".


selepas itu, akan keluar pop up dan tekan "Yes" untuk menukar ke pada skin default.


Enjoy! Jangan Lupa Like FB Page kami untuk update terkini  Kodi IPTV Malaysia


39 ulasan:

  1. macam mane nk dapatkan lite version?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa yg best nya liteversion?

      Padam
    2. ringan sikit bro.xde la berat sangat macam full version.

      Padam
  2. Mase mula2 nak install tu ade 2 pilihan.. Amik la yg lite version..

    BalasPadam
  3. Mase mula2 nak install tu ade 2 pilihan.. Amik la yg lite version..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih tuan. yes. lite version boleh pilih masa nk install tu

      Padam
    2. Slps auto update..terus super adrian error..mcm mne nk fix ek?

      Padam
    3. Developer super adrian sudah block addon ne. boleh check info di page FB kami

      Padam
    4. Kenapa blok & ada tak penggantinya?

      Padam
    5. FB page Kodi IPTV Malaysia..

      Padam
  4. kalo nk tukar semula ke build asal boleh ke?macam mana caranya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. update sudah dimasukkan untuk tukar ke skin asal

      Padam
  5. tolong saya perlukan bantuan...tolong ajarkan cara utk intall kodi ke hypptv putih...dah install kodi tapi jadi hang bila download OBB

    BalasPadam
    Balasan
    1. install kodi direct dr playstore je bro da siap obb file skali jalan..kalo dr thumbdrive jenuh tunggu bile download obb data tu..

      Padam
    2. ye.install direct dari playstore je

      Padam
  6. rasanya chanel astro dah xda lagi dlm tu kan....?

    BalasPadam
  7. Balasan
    1. tak jadi bang.tunggu net update.ini untuk jarvis je

      Padam
  8. thanks bro..sangat bermanfaat..sama2 kita lingkupkan astrok

    BalasPadam
  9. mmg kena Install Ares project dulu ker bro... part tu kurang faham.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ade dua option.pakai ares project atau terus download dari file diatas

      Padam
  10. Macam mana nak revert semula ke version asal? Box x96 saya ni tak brape kuat la.. Kerap stop responding.

    BalasPadam
  11. Da ikut step kat atas, tapi lepas reboot still tak jadi apa pun? kenapa ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. boh pakai kodi krypton kot.. mmg tak jalan build ni

      Padam
  12. Tuan..dh buat dh..jd..tp..bila nk click icon kodi tue..kena banyak kali br kuar..kalau tak..mst dia kuar balik menu utama..

    BalasPadam
  13. Admin selain dari kodi build MyStream, Ada lagi kodi build malaysia leh share tak aku dah lupa link dia

    BalasPadam
  14. Macam mana nenonton tv kalau tidak internet?

    BalasPadam
  15. Langkah 4: Klik dan install "plugin.program.mystreambuildwizard.zip".

    Step 4 ni kt mne eh, sori newbiss

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah download belum?kalau dah mesti ade..

      Padam

Dikuasakan oleh Blogger.